prawdopodobieństwo
Marta: Rzucono dwa razy kostką. Jakie jest prawdopodobieństwo wyrzucenia w drugim rzucie nieparzystej
liczby oczek, jeśli w pierwszym rzucie otrzymano liczbę podzielną przez trzy? Czy druga
informacja ma jakiekolwiek znaczenie w tym zadaniu?
28 mar 16:42
Tripper: Jest to prawdopodobieństwo warunkowe, czyli P(A|B) = P(A∩BP(B)
|Ω| = 62 = 36
A − wyrzucenie w drugim rzucie nieparzystej liczby oczek
B − w pierwszym rzucie otrzymano liczbę podzielną przez 3
|A| = 3 (są to liczby 1, 3, 5)
|B| = 2 (są to liczby 3 i 6)
|A∩B| = 1 (jest to liczba 3)
Czyli:
P(A|B) = 12
28 mar 16:48
Mila:
A− w pierwszym rzucie otrzymano liczbę podzielną przez 3.
A={(3,1),(3,2),(3,3),(3,4),(3,5),(3,6),(6,1),(6,2),(6,3),(6,4),(6,5),(6,6)}
|A|=12
B−w drugim rzucie otrzymano nieparzystą liczbę oczek
A∩B={(3,1),(3,3),(3,5),(6,1),(6,3),(6,5)}
|A∩B|=6