dzielenie wielomianu
Ewela: Reszta z dzielenia wielomianu w(x)=(x2+x/2−3/2)10−x przez wielomian x+1 jest równa:
a) −1
b) 0
c) 1
d) 2
Proszę o wytłumaczenie
28 mar 16:36
Damian1996: W(x) jest podzielny przez x+1, czyli musisz policzyć w(−1)
Czyli ((−1)2−12−32)10+1=2
28 mar 16:41
Ewela: ale przecież z tego wychodzi 1025, bo 210+1
28 mar 16:45
Damian1996: Dlaczego 210?
28 mar 16:47
yolex: w nawiasie masz −1. Po podniesieniu do 10 dostaniesz 1
28 mar 16:47
Damian1996: Według mnie (1−2)
10=1
28 mar 16:48
Ewela: o kurde, pomyliłam znaki :<
jestem glupia, ale dzięki Wam
28 mar 16:49