Oblicz pole deltoidu
jaaa:

Oblicz pole deltoidu korzystając z twierdzenia Pitagorasa i odwrotnego do Pitagorasa :
28 mar 16:27
jaaa: Błagam pomóżcie

!
28 mar 16:29
yolex: Po co tu Pitagoras? Masz dwa trójkąty prostokątne więc 2*0,5*40*30=?
28 mar 16:35
jaaa: Nadal nie ogarniam
28 mar 16:38
yolex: Ale jeśli ktoś się upiera, to pozioma przekątna z Pitagorasa =50. Jeśli połowę pionowej
przekątnej oznaczysz h,
a część poziomej (np. tą po prawej stronie h) jako x, to masz układ x2+h2=302
(50−x)2+h2=402.
Wyliczasz h, mnożysz przez 2 i masz drugą przekątną.
28 mar 16:40
5-latek: Skoro ma takie polecenie to należy tak zrobić
Co mowi Twierdzenie Pitagorasa ? napisz tu
28 mar 16:40
yolex: Na górze masz trójkąt prostokątny o przyprostokątnych 30 i 40. Pole tego Δ to 1/2*30*40.
Na dole masz to samo.
28 mar 16:42
yolex: Nigdzie nie widzę potrzeby (możliwości?) zastosowania tw. odwrotnego.
28 mar 16:43
jaaa: Dziękuje bardzo
28 mar 16:45