Wykaż, że równanie ma dwa pierwiastki podwójne
Patryk: Wykaż, że równanie (x2 − x + 1)4 − 10x2(x2 − x + 1)2 + 9x4 = 0 ma dwa pierwiastki
podwójne.Proszę o wytłumaczenie.
28 mar 16:01
Patryk: (x2 − x + 1)4 − x2 (x2 − x + 1)2 − 9x2 (x2 − x + 1)2 + 9x4
(x2 − x + 1)2[(x2 − x + 1)2 − x2] − 9x2[(x2 − x + 1)2 − x2]
[(x2 − x + 1)2 − x2] [(x2 − x + 1)2 − 9x2]
Dobrze rozumuje? Pomoże ktokolwiek?
28 mar 17:17
PW:
a4 − 10x2a2 + 9x4 = (a2)2 − 10a2x2 + 25x4 − 16x4 = (a2−5x2)2 − (4x2)2 =
(a2−5x2−4x2)(a2−5x2+4x2) = (a2−9x2)(a2−x2) =
(a−3x)(a+3x)(a−x)(a+x),
co po podstawieniu a = x2−x+1 daje
(x2−4x+1)(x2+2x+1)(x2−2x+1)(x2+1) = (x2−4x+1)(x+1)2(x−1)2(x2+1).
Pierwiastki podwójne widać − są nimi 1 oraz −1 (co nie oznacza, że są to jedyne pierwiastki
rzeczywiste tego wielomianu, pierwszy czynnik ma dwa różne pierwiastki).
28 mar 17:24
Patryk: A jakaś wersja dla mniej rozumnych? krok po kroku. Byłbym wdzięczny.
28 mar 17:28
PW: To jest krok po kroku − po prostu nie chciało mi się przepisywać ciągle (x2−x+1)
i oznaczyłem to dla krótkości jako a.
Wszystko polega na wzorach skróconego mnożenia − jedyna "sztuczka" to zauważyć, że
9x4 = 25x4 − 16x4.
28 mar 17:34
Patryk: dobra dzięki
28 mar 17:36