Trygonometria
Minobu: | | tg2α−sin2α | |
Uzasadnij ze dla kazdego kata ostrego α zachodzi rownosc |
| = tg4α |
| | 1−tg2αcos2α | |
28 mar 15:40
Minobu: Podbijam
28 mar 16:07
PW: Przekształćmy licznik lewej strony:
| | sin2α | | 1 | |
tg2α − sin2α = |
| − sin2α = sin2α ( |
| − 1) = |
| | cos2α | | cos2α | |
| | 1−cos2α | | sin2α | | sin4α | |
sin2α |
| = sin2α |
| = |
| . |
| | cos2α | | cos2α | | cos2α | |
Mianownik prawej strony:
| | sin2α | |
1 − |
| cos2α = 1 − sin2α = cos2α. |
| | cos2α | |
Lewa strona ma zetem postać
| | | | sin4α | |
|
| = |
| = tg4α, |
| | cos2α | | cos4α | |
w całej dziedzinie jest więc równa prawej stronie.
Wyznaczenie dziedziny też jest elementem rozwiązania, dla uzyskania kompletu punktów warto to
zrobić.
28 mar 16:28
yolex: Nie lubię tego edytora, więc piszę na raty (oddzielnie licznik, oddzielnie mianownik)
| | sinα | |
Skorzystaj z tego, że tgα= |
| . Wtedy w mianowniku dostaniesz cos2α (po skorzystaniu |
| | cosα | |
z jedynki).
| | sin2α | | sin2α−sin2αcos2α | |
W liczniku masz |
| −sin2α= |
| |
| | cos2α | | cos2α | |
| | sin4α | |
Dalej wyłącz przed nawias, zastosuj jedynkę i dostaniesz |
| . |
| | cos2α | |
Połącz licznik z mianownikem i masz to, co trzeba.
28 mar 16:31
yolex: I po co było się męczyć...
28 mar 16:32
PW: Dokładniej: w założeniu jest "dla kąta ostrego", więc wystarczy powołać się na założenie − dla
takich kątów tgα istnieje; sprawdzić tylko, że mianownik lewej strony nie jest zerem dla
żadnego kąta ostrego α.
28 mar 16:32
yolex:
28 mar 16:32
PW: @
yolex, miałem przed chwilą to samo w innym zadaniu. Więcej pomagających niż pytających
28 mar 16:33
Minobu: Kurcze, w zyciu bym nie wymyslil zeby wylaczyc przed nawias sin
2α. Dzieki ogromne za pomoc!
Wszystko juz rozumiem
28 mar 16:36