matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Znajdź długość długości boków b i c
Marcin:
b
3
W trójkącie ABC bok a=7cm Kąt A=60stopni oraz
=
Znajdź długość długości boków b i
c
8
c
28 mar 15:37
Marcin:
pomożecie ?
28 mar 15:49
Damian1996:
Ja bym próbował z twierdzenia cosinusów
Możemy wyznaczyć b=
3c
8
Z tw. cos. mamy b
2
=(
3c
8
)
2
+7
2
−2*7*
3c
8
*cos60
28 mar 15:57
prosta:
3
z tw. cosinusów: b=
c
8
a
2
=b
2
+c
2
−2bccos60
o
9
3
49=
c
2
+c
2
−
c
2
64
8
9
5
49=
c
2
+
c
2
64
8
49
49=
c
2
64
c
2
=64 i c>0 c=8, b=3
28 mar 16:06