matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz kat rozwarcia
xxxx:
Powierzchnia boczna stozka po rozwinieciu na plaszycznie stanowi 1/3 koła. Oblicz kat rozwarcia stozka
28 mar 15:15
xxxx:
ktos cos?
28 mar 16:41
Mila:
1
ł =
*2π*R
3
2πR
2πr=
obwód podstawy stożka jest równy długości łuku wycinka kołowego.
3
R
r=
3
α
R
3
1
sin
=
=
2
R
3
Albo
2R
(
)
2
=R
2
+R
2
−2R
2
cosα /:R
2
3
4
=2−2cosα /:2
9
2
=1−cosα
9
7
cosα=
9
α≈39
o
28 mar 17:46
xxxx:
a tutaj nie mozna 360 podzielic przez 1/3?
29 mar 12:03