Prawdopodobieństwo warunkowe
Tripper: Rzucamy trzykrotnie kostką. Oblicz pradopodobieństwo tego, że suma otrzymanych oczek jest
większa od 16, wiedząc, że w pierwszym rzucie otrzymano 6 oczek.
Trzeba użyć tutaj prawdopodobieństwo warunkowe: P(A|B)=P(A∩BP(B)
Jakim sposobem obliczyć mi P(A∩B) i P(B) ?
28 mar 14:44
J:
IΩI = 63
IA∩BI = (6,6,6) ,( 6,6,5) ,(6,5,6) = 3
IBI = 23
28 mar 14:55
Tripper: Nie do końca... Powinno wyjść 112.
28 mar 15:00
Damian1996: A − suma otrzymanych oczek jest większa od 16
B − w pierwszym rzucie otrzymano 6 oczek
Ω=63
A zachodzi, gdy w wszystkich 3 rzutach trafiłeś 6 oczek lub w dwóch trafiłeś 6 oczek i w jednym
5 ( 3 sposoby).
Więc P(A)=4216
W zdarzeniu B pierwszy rzut jest zdarzeniem pewnym, a w dwóch kolejnych masz 62 możliwości,
czyli B=1*62, więc
P(B)=36216
P(A∩B)=3216, ponieważ z tych czterech możliwych sytuacji w zdarzeniu A trzy należą również
do B.
Więc P(A|B)=336=112
28 mar 15:00
Tripper: Dzięki wielkie Damian! Zawsze mam problem ze znalezieniem P(A∩B)...
28 mar 15:02