ostrosłupy
Olka : Wie ktoś jak to zrobić ?
Wysokość ściany bocznej ostrosłupa prawidłowego trójkątnego jest nachylona do płaszczyzny
podstawy pod kątem 30 st. Oblicz długość krawędzi podstawy tego ostrosłupa, jeśli długość jego
krawędzi bocznej jest równa 8
28 mar 14:18
Olka : ?
28 mar 14:23
prosta:
jest jakaś odpowiedź?
28 mar 14:23
Olka : tak jest odpowiedz
68√13
−−−−−−−−
13
28 mar 14:28
Olka : wiesz jak to zacząć?
28 mar 14:35
prosta:
przyjmijmy, że wysokość tego ostrosłupa ma długość x.
Wtedy hb=2x i r=x√3 gdzie hb −−−wysokość ściany bocznej
r − promień okręgu wpisanego w podstawę
( są to trzy długości boków trójkąta prostokątnego o kącie 30o)
Teraz w podstawie :0
28 mar 14:36
prosta:

w podstawie mamy:
r=x
√3 i a=r
√3=3x
28 mar 14:39
Olka : możesz mi to jakoś rozrysować?
28 mar 14:40
Olka : bo nie wiem gdzie umieścić ten kąt nachylenia
28 mar 14:43
prosta:

teraz ściana boczna:
(3x)
2+(2x)
2=8
2
13x
2=64
| | 48 | |
długość boku 2a=6x= |
| |
| | √13 | |
28 mar 14:43
prosta:
tak mi wychodzi
28 mar 14:45
Olka : to morze tak jest bo mam zdjęcia w laptopie a nie są zbyt wyraźnie
możesz mi rozrysować ten ostrosłup ?
28 mar 14:46
28 mar 14:47
5-latek: A jak będziesz wyjezdzac nad morze to daj znac
28 mar 14:48
Olka : siedzę o 5 godzin nad zadaniami więc nie czepiaj sie .
28 mar 14:49
5-latek: Wcale się nie czepiam .
Zwracam CI tylko na to uwagę . Matura jest nie tylko z matematyki i takich bledow
ortograficznych nie powinnas popelniac . Niewazne czy siedzisz 5 czy 10 godzin nad zadaniami
28 mar 14:53
Olka : to jest ten ostatni rodzaj kąta , na tej stronie co podałeś?
28 mar 14:53
Olka : 5 latek −skup się na zadaniu proszę .
28 mar 14:54
5-latek: Do płaszczyzny podstawy (tak masz w zadaniu wiec który ?
28 mar 14:56
prosta:
28 mar 14:57
Olka : no tak do płaszczyzny podstawy ale z wysokością ściany bocznej a tego tam nie widzę.
28 mar 14:58
Olka : prosta −dzięki ,czyli dobrze mam w zeszycie.
28 mar 14:58
Olka : prosta a=r√3=3x to się tyczy podstawy ale skąd te 3x się wzięło?
28 mar 15:09
prosta:
a=r√3 i r=x√3
więc a=r√3=(x√3)√3=3x
28 mar 15:52