trygonometria
dipsi : Sinx|cosx|=U {1}{4}
Cosx <0
Proszę o wytłumaczenie o pomoc jak to narysować
28 mar 14:14
J:
| | 1 | | 1 | | 1 | |
sinxIcosxI = |
| ⇔ sinxcosx = |
| i cosx ≥ 0 lub −sinxcosx = |
| i cosx < 0 |
| | 4 | | 4 | | 4 | |
28 mar 14:20
dipsi : Proszę o wytłumaczenie jak to narysować
28 mar 14:33
J:
a co chcesz narysować ?
28 mar 14:38
dipsi: ten wykres
bo to jest sin2x=1/4 dla cos≥0
i −sin2x=1/4 cos<0
28 mar 15:10
5-latek: Bez urazy proszę ale nie bredzimy
Gdzie w poleceniu napisane ze masz narysować wykres ?
Żeby narysować wykres musi być zapisana funkcja .
czy to co napisane to jest przepis na funkcje czy równanie ?
28 mar 15:15
J:
| | 1 | | 1 | |
sin2x = |
| i cosx ≥ 0 lub sin2x = − |
| i cosx <0 |
| | 2 | | 2 | |
wykresem będą pojedyncze punkty , których możesz narysowć tylko kilka
28 mar 15:16
J:
może graficznie zilustrować zbiór rozwiązań
28 mar 15:17
dipsi: ale o to chodzi że nie wiem jak bo jak wpisuje w wolfram alpha to nie wiem czemu tak jest
potrafie to rozpisać tylko do tej postaci ale nie wiem jak narysować
28 mar 15:24
J:
to jest równanie, a nie funkcja ... więc co chcesz rysować ?
28 mar 15:28
dipsi: sin ściśnięty 2 razy, czyli okres π
28 mar 15:29
J:
co Ty chcesz ściskać , jak tu nie ma funkcji
28 mar 15:30
J:
28 mar 15:33
dipsi: polecenie
| | 1 | |
ile rozwiązań równania sinx|cosx|= |
| należy przedziału <0;172π>? |
| | 4 | |
28 mar 15:35