równania wymierne
Dawid: Czy mogłby mi ktoś pomóc w tym przykładzie? − wszystko oczywiscie sprowadzilem do wspolnych
minownikow , przenioslem na jedna strone ale nie wychodzi mi rownianie sprzeczne tak jak w
| | x+3 | | x2 | | x−3 | |
odpowiedziach |
| +1= |
| − |
| |
| | x+2 | | x2−4 | | 2−x | |
28 mar 14:10
prosta:
a jakie otrzymujesz rozwiązanie?
28 mar 14:13
prosta: po rozwiązaniu mamy: x=−2 co jest sprzeczne z założeniami:x≠2 i x≠−2
28 mar 14:16
prosta:
wspólnym mianownikiem jest x2−4
28 mar 14:17
Metis: | x+3 | | x+2 | | x2 | | x−3 | |
| + |
| = |
| + |
| |
| x+2 | | x+2 | | (x+2)(x−2) | | x−2 | |
Wspólny mianownik: (x+2)(x−2)
Licz teraz
28 mar 14:19
Dawid: Swieci Pańscy , zapomnialem o zalozeniach − dzięki
28 mar 14:56
5-latek: Otoz tak Panie Dawid
Nawet jeśli Pan zapomial o założeniach na początku to nie jest blad .
Można równania rozwiazywc tez nie tylko metoda rownan rownowaznych ale metoda starożytnych .
Bledem natomiast było to ze Pan nie sprawdzil rozwiazan
28 mar 15:06
Dawid: Metoda starożytnych? nie słyszałem ...
28 mar 18:07
Dawid:
28 mar 20:03
5-latek: W tej metodzie nie zajmujesz się na początku dziedzina
Rozwaizujesz dane równanie i po wyznaczeniu pierwiastkow równania sprzwdzasz rozwiązania
W metodzie rownan rownoowaznych wyznaczasz na początku dziedzine .
metoda starożytnych przydaje się tam gdzie jest trudniej wyznaczyć dziedzine lub gdzie nie
można wyznaczyć dziedziny
28 mar 20:10
5-latek: Pewnie na maturze takie nie będzie ale spróbuj wyznaczyć dziedzine takiego wyrażenia
log3(9x+0,5+log9x )
28 mar 20:17