Jaki jest środek i promień okręgu:
lolo: Nie wiem jak się za to zabrać. Mam nadzieję, że ktoś mi to porządnie wytłumaczy lub nakieruje
na wzory które musze użyć do tego typu zadania. Z góry dzięki za pomoc. Poniżej równanie do
zadania:
x2 + y2 − 4x + 8y − 5 = 0
28 mar 14:08
Damian1996: Możesz to robić tak
(x2−4x+4)+(y2+8y+16)−25=0
(x−2)2+(y+4)2=25
Zwykłe zwijanie wzorem skróconego mnozenia.
Wtedy środek S=(2,−4) i r=√25=5
28 mar 14:11
5-latek: x2−4x= (x−2)2−4 bo (x−2)2= x2−4x+4 ale żeby było x2−4 to musimy odjąć to +4
teraz to samo y2+8y= (y+4)2−16
(x−2)2−4 +(y+4)2−16−5=0
(x−2)2+(y+4)2= 4+16+5
28 mar 14:21
lolo: Jestem po chorobie. Mam trochę zaległości i nieogarniam niektórych rzeczy. Możesz uznać moje
pytanie za głupie, ale skąd w tym równaniu wziąłeś 25? −> (x2−4x+4)+(y2+8y+16)−25=0 skoro
wcześniej było x2 + y2 − 4x + 8y − 5 = 0
28 mar 14:21
lolo: Dzięki 5−latek. Nie widziałem Twojej odpowiedzi gdy pisałem swoją odpowiedź. Twoją wypowiedź
zrozumiałem lepiej i dziękuję Ci za pomoc. Damianie, Tobie również dziękuję za to, że
pomogłeś.
28 mar 14:23
5-latek: I to mi się bardzo podoba

Jak masz równanie okręgu w postaci ogolnej
x
2+y
2+Ax+By+C=0 to zawsz sobie napisz to tak
x
2+Ax+y
2+By +C=0
Twoje napiszsemy tak
x
2−4x +y
2+8y−5=0 (zobacz czy nie widać to lepiej ?
28 mar 14:27