Podpowiecie
ola: Liczba przekatnych szesciokata foremnego jest równa
A) 9 B) 14 C) 18 D) 6
28 mar 13:48
Damian1996: Skorzystaj ze wzoru 12n(n−3)
28 mar 13:49
ola: ja chce tylko gotowa odpowiedz
28 mar 13:51
Damian1996: Czyli 9..
28 mar 13:52
kleszcz: n(n−3)2
6(6−3)2
28 mar 13:54
5-latek: No to już mamy jedna osobe z tych 30% co nie zda matury
28 mar 13:57
kleszcz: 6(6−3), hehe bardzo ciężkie do rozwiązania

.
28 mar 13:59
Metis: kleszcz 6(6−3) − źle
28 mar 14:02
kleszcz: jak to kurde źle pod n wstawiam 6 bo to sześciokąt poza tym wynik wychodzi 9, więc jest dobrze.
28 mar 14:04
Metis: 6*3=18
28 mar 14:06
kleszcz: 36−18=18
18/2=9
28 mar 14:17
kleszcz: lub 6*3/2=9
28 mar 14:19
Metis: Spójrz na swój zapis: 13:59.......
"kleszcz: 6(6−3), hehe bardzo ciężkie do rozwiązania"
28 mar 14:20
kleszcz: a spójrz na 13:54.
28 mar 14:42
Metis: Spojrzałem
28 mar 14:47
5-latek: I uwierzyłem
28 mar 14:49