ZBiory wartość bezwzgledna
sevixy: Wyznacz zbiory A∪B, A∩B.
A= {x∊R: |x−1|=1−x}
B= {x∊R: |2x−1|=2x−1}
28 mar 13:45
J:
Ix−1I = 1 − x ⇔ x − 1 = 1 − x lub x − 1 = − (1 − x)
28 mar 13:47
sevixy: Okej, wychodzi mi, że x=1 i 0=0, czyli x∊R
W takim razie jaki to jest zbiór? A= R ?
28 mar 13:50
5-latek: A co sewixy mowi nam na ten temat definicja wartości bezwzględnej ?
28 mar 13:54
prosta:
|x−1|=1−x czyli
|x−1|=−(x−1) a to ma miejsce, gdy x−1≤0 ⇒x≤1
więc A=(−∞,1>
28 mar 13:56
J:
@
prosta ... przemyśl to jeszcze raz i nie pisz bzdur
28 mar 13:59
5-latek: Dzień dobry
prosta 
Pozdro
28 mar 14:00
sevixy: Dla x≥0 mam x=1
dla x≤0 wychodzi mi x∊R
Dalej nie rozumiem jak z tego ogarnąć zbiór
28 mar 14:02
5-latek: Witaj
J
prosta ma racje gdyż wartość bezwzgledna liczby x−1 jest liczba do niej przeciwna
wiec x−1≤0 stad x≤1
28 mar 14:03
prosta:
J: nic mądrzejszego nie wymyślę

Witaj
5−latku
28 mar 14:05
J:
Witaj
5−latek ....

przepraszam
prosta , moja pomyłka
28 mar 14:10
prosta:
sevixy: widzę, że koniecznie chcesz przypadki rozpisać...będzie to tak:
1. gdy x−1≥0 mamy: x−1=1−x
2x=2
x=1
2. gdy x−1<0 mamy x−1=−1+x
0=0 stąd nierówność jest prawdziwa dla x<1
Mamy stąd : x=1 lub x<1 zatem x≤1
28 mar 14:10
J:
nie do końca jest tak, jak piszesz... 0 = 0 to jest tożsamość ( spełnia ją dowolne x)
istotne jest
założenie : 1 − x ≥ 0 ⇔ x ≤ 1
28 mar 14:13
sevixy: [b]prosta[/b] Dziękuję za to rozpisanie, dopiero tym mi rozjaśniłaś sprawę. Wszyscy jesteście
wielcy, teraz chyba już ogarniam co i jak, dziękuję!
28 mar 14:16