trygonometria
pomocy :) !: wiedząc że α jest katem ostrym i tgα=24 oblicz sinα = cosα
dla mnie to czarna magia , a roziwazanie pewnie jest proste...
28 mar 13:44
pomocy :) !: tgα=2.4 tak powinno byc
28 mar 13:44
ICSP: Polecenie nie ma najmniejszego sensu.
28 mar 13:48
pomocy :) !: tak mam napisane
28 mar 13:58
Damian1996: A nie prędzej sinα i cosα?
28 mar 13:59
pomocy :) !: nooo tak , zly znak tam jest mial byc plus
28 mar 14:00
ICSP: no to teraz to ma sens.
28 mar 14:02
ICSP:

Z twierdzenia Pitagorasa dolicz przeciwprostokątną. Potem z definicji funkcji
trygonometrycznych otrzymasz sinα i cosα
28 mar 14:03
Damian1996: tgα=125=sinαcosα
Czyli z proporcji możesz uzyskać, że sinα=12cosα5
Dalej próbuj z jedynki trygonometrycznej wyznaczyć sinα i cosα
28 mar 14:03
pomocy :) !: dzieki za pomoc ale i tak nie wiem o co chodzi i co wy do mnie piszecie
28 mar 14:13
Damian1996: tgα=2.4, czyli tgα=125
Wiedząc, że tgα=sinαcosα, uzyskasz proporcje
125=sinαcosα
Mnożąc to "na krzyż" masz
12cosα=5sinα, czyli sinα=12cosα5
Potem korzystająć z jednynki trygonometrycznej, czyli sin2α+cos2α=1
Masz cos2α+144cos2α25=1
Czyli 169cos2α25=1
Przekształcając dalej uzyskasz 13cosα=5, czyli cosα=513
Podstawiając tę wartość do wcześniej wyliczonego sinα masz sinα=1213
28 mar 14:21
pomocy :) !: powiedzmy ze kumam

dzieki
28 mar 14:23
Damian1996:
28 mar 14:27