matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Pomozecie?
abc:
Do zbioru rozwiazan nierównosci (x + √ 5 − 1)(x + √ 5 + 1) < 0 nalezy liczba A) 0 B) −3 C) −1 D) 3
28 mar 13:42
lolek:
(x +
√
5
− 1)(x +
√
5
+ 1) < 0 x
2
+ 2
√
5
+ 4 < 0 Δ = (2
√
5
)
2
− 16 = 20 − 16 = 4
√
Δ
= 2 x1 = (−2
√
5
− 2)/2 = −
√
5
− 1 ≈ −3,2 x2 + (−2
√
5
+ 2)/2 = −
√
5
+ 1 ≈ −1,2 Nas interesują X<0 x∊(−3,2;−1,2) Więc liczba −3 należy do zbioru rozwiązań. Odp. B
28 mar 15:24