wykres funkcji
lel: Naszkicuj wykres funkcji f(x) =|4 x 2x − 4|.
28 mar 13:06
yolex: f(x)=|2x+2−4|.
2x przesuń o 2 w lewo i 4 w dół a potem weź moduł.
28 mar 13:11
5-latek: A co to jest za zapis ?
28 mar 13:11
lel: x to razy jak by miał ktoś wątpliwości xD
28 mar 13:12
5-latek: Znak x oznacza co innego niż mnożenie
28 mar 13:12
lel: nie wiedziałam jak oznaczyć
28 mar 13:14
5-latek: Nad osemka na klawiaturze masz odpowiedni znak mnożenia
28 mar 13:20
5-latek:

4*2
x=2
x+2 bo 4=2
2 wiec 2
2*2
x= 2
x+2 ze wzoru a
n*a
m= a
n+m
Wiec rysujemy wykres
y=2
x (czarny
przesuwamy go o 2 w lewo i mamy y=2
x+2(czerwony
wykres y=2
x+2 przesuwamy w dol o 4 jednostki i mamy wykres y=2
x+2−4 (niebieski
28 mar 13:33
5-latek:

Teraz na wykres y=2
x+2−4 nakładamy wartość bezwzgledna i
mamy wykres y=|2
x+2−4| (zielony
Zrobilem to na osobnym rysunku żeby było lepiej widać
Ty to zrob na jednym
28 mar 13:36
lel: dziękuję bardzo za piękne tłumaczenie
28 mar 13:38
lel: i asymptota już na końcowym wykresie to x = 4?
28 mar 13:39
5-latek: 
Jak widzisz nie jestem aż taki zły
28 mar 13:39
5-latek: Asymtota pozioma y=4
28 mar 13:40
lel: tak chodziło mi o y, dzięki
28 mar 13:41
lel: ostatnie pytanie, jak mam podać liczbę rozwiązań równania w zależności od parametru m
( |4 * 2x −4|=m) to czy na x = 0 równanie ma 1 rozwiązanie?
28 mar 13:44