trygonometria
dipsi : | | √3−√2 | |
Oblicz sin2a jesli sina−cosa= |
| |
| | 2 | |
Z 1 trygonometrycznej wyznaczamy sin i podnoszę do kwadratu tylko nie wiem jak zastosować wzór
skróconego mnożenia, czy oddzielnie dla licznika i później dla wszystkiego? Proszę o pomoc
28 mar 12:51
ICSP: sin2α = 1 − (sinα − cosα)2 = ...
28 mar 12:52
dipsi : A skąd się bierze taki wzór? W tablicach matematycznych jet tłyko sin2a=2sinacosa
28 mar 13:13
dipsi : Dobra widzę, nie było pytania
28 mar 13:14
5-latek: (sinx−cosx)2= sin2x−2sinx*cosx+cos2x
a sin2x+cos2x=1
Już widzisz? czy jeszcze nie bardzo ?
28 mar 13:17