1/1+√2 + 3/√2+√3 + 3/√3+2
o: Suma
1/1+√2 + 3/√2+√3 + 3/√3+2
Jest równa 3
Jak to wyliczyć skoro pierwiastki s
Nie są takie są takie same ? Wziąć pod uwagę każdy z osobna ?
28 mar 12:32
yolex: Spróbuj pousuwać niewymierności z mianowników i dodaj.
28 mar 12:44
Janek191:
Napisz to po ludzku używając litery U
28 mar 13:18
o: nie wiem jak ;c
28 mar 17:36
PW: Z boku pola, w którym wpisujesz tekst, są przykłady. Kliknij po więcej przykładów.
28 mar 17:54
dzolon: | 1 | | 3 | | 3 | |
| + |
| + |
| |
| 1+√2 | | √2+√3 | | √3+2 | |
28 mar 17:58
PW: No i np.
| 3 | | 3(√2−√3) | | 3(√2−√3) | |
| = |
| = |
| = |
| √2+√3 | | (√2+√3)(√2−√3) | | √22−√32 | |
| | 3(√2−√3) | |
= |
| = − (3(√2−√3) |
| | 2−3 | |
Zrób to samo z każdym ułamkiem.
28 mar 18:43