Dowód
P: Uzasadnij, że równanie ma w podanym przedziale co najmniej jeden pierwiastek.
a) x3 + 3x −2= 0, <0,1>
b)−x4+4x+3=0, <1,2>
28 mar 12:16
Saizou : a znasz własnośc Darboux ?
28 mar 12:17
P: Nie.
28 mar 12:20
Saizou : a to zadanie ze studiów czy poziom LO ?
28 mar 12:23
M: Z liceum 3 klasa rozszerzenie, ale nie było takich zadań i dziwię się, że mamy taką pracę
domową
28 mar 12:25
ICSP: Zadanie na własność Darobux.
28 mar 12:29
yolex: Obie funkcje to wielomiany, więc są ciągłe. Oblicz ich wartości na końcach przedziałów. Powinny
wyjść różnych znaków. Wtedy zgodnie z wyżej wymienioną własnością musi na tym przedziale
istnieć argument, dla którego funkcja przyjmuje wartość zero.
28 mar 12:29
Saizou :

Może napisze ogólniej, rozważmy funkcję f: [a,b]→R i jest ona ciągła (ps. większość funkcji
jakie znasz to funkcje ciągłe, w szczególności wielomiany)
zatem wartość funkcji w punkcie f(a)<0 ,a w punkcie f(b)>0, zatem iloczyn f(a)•f(b)<0 czyli
istnieje punkt c∊(a,b), w którym wartość funkcji jest równa 0.
stosując to np. dla a) mamy że
f(0)=−2
f(1)=2 zatem f(0)•f(1)=−4<0 czyli istnieje punkt c∊(a,b) dla którego f(c)=0, a to jest
równoważne z tym że istnieje miejsce zerowe w przedziale [a,b]
28 mar 12:33
P: A. Ok. Dzięki. Rozumiem
28 mar 12:34