Pochodna funkcji
Gruszka: Kiedy należy zastosować drugą pochodną ?
28 mar 11:56
Janek191:
Za ogólne pytanie

Np. do wyznaczania ekstremów funkcji , punktów przegięcia, itp.
28 mar 11:59
AS:
1. Gdy chcesz wyznaczyć ekstrema funkcji
2. Gdy chcesz dowiedzie się gdzie znajduje się punkt przegięcia
3. Może być przydatna przy badaniu przebiegu zmienności funkcji
28 mar 12:00
Gruszka: Tak wiem

Przede wszystkim mam na myśli różnice wykorzystania pierwszej, a drugiej pochodnej.
28 mar 12:01
Benny: Tak ogólnie to do czego są punkty przegięcia(wklęsłość, wypukłość)?
28 mar 12:02
bezendu:
Dowiesz się jak pójdziesz na politechnikę
28 mar 12:03
Gruszka: Dana jest funkcja f(x)=(x2+2ax+3)/(x−b). Prosta k, prostopadła do prostej o równaniu 2x+y+3=0,
jest
styczna do wykresu f w punkcie P=(1,3). Napisz równanie prostej k. Wyznacz argumenty, dla
których
funkcja f osiąga ekstremum.
Przykładowe zadanie.
28 mar 12:05
52: Możesz iść na uniwersytet i też się dowiesz
28 mar 12:08
Janek191:
Ale nie na prawo lub wydział humanistyczny
28 mar 12:10
52: Dokładnie
28 mar 12:12
Gruszka: W obecnej podstawie programowej dla LO jest rachunek różniczkowy, dlatego kolega zapewne
chce poszerzyć swoją wiedzę. Wnioski !
28 mar 12:14
Janek191:
| | x2 + 2 a x + 3 | |
f(x) = |
| |
| | x − b | |
2 x + y + 3 = 0 ⇒ y = − 2 x − 3
k : y = 0,5 x + m
oraz
| | (2 x + 2a)( x − b) − (x2 + 2 a x + 3) | |
f '(x) = |
| |
| | ( x − b)2 | |
| | 2x2 − 2b x + 2a x − 2a*b − x2 −2a x − 3 | |
f '(x) = |
| |
| | ( x −b)2 | |
28 mar 12:16
Gruszka: Nie licz mi tego zadania ! Jeżeli chcesz pomóc to wytłumacz jak można zastosować tutaj drugą
pochodną.
28 mar 12:18
52: 
Uwielbiam coś takiego − powiedział ironicznie
52
Janek191 i weź tu pomagaj...
28 mar 12:19
Gruszka: 52, zapewne musisz odwiedzić wydział humanistyczny na uniwersytecie ... "powiedział ironicznie"
Terminy literackie kolego !
28 mar 12:22
Janek191:
| | x2 − 2 b x −2a*b − 3 | |
f'(x) = |
| oraz P = (1, 3) |
| | ( x − b)2 | |
więc
| | 1 − 2 b − 2a*b − 3 | |
f '(1) = |
| = 0,5 |
| | (1 − b)2 | |
| | 1 + 2a + 3 | |
f(1) = |
| = 3 ⇔ 4 + 2 a = 3 − 3 b ⇒ 3 b = − 2a − 1 |
| | 1 − b | |
28 mar 12:23
52: Mów mi więcej
28 mar 12:23
Janek191:
To już nie liczę
28 mar 12:24
Janek191:
Nie widziałem tego co napisał(a) Gruszka
28 mar 12:25
Gruszka: Saluer !
28 mar 12:26