Trygonometria - sprawdzenie
Kuba: Witam.
Chciałbym, aby ktoś sprawdzić, czy jest gdzieś błąd.
Wiedząc, że alfa jest miarą kąta ostrego oraz ctg(alfa)=0,5 oblicz sinus, cosinus, i tg alfa.
ctga=1/2
tga=2
tga=sina/cosa
sina=2cosa podstawiam do trygonometrycznej jedynki
sin2a + cos2a=1 1/3 + sin2a=1
3cos2a=1 sin2a=2/3
cosa= √1/3 sina= √2/3
28 mar 11:40
Janek191:
| | x | | 1 | |
ctg α = |
| = |
| i 0o < α < 90o |
| | y | | 2 | |
więc
x = 1 i y = 2 , więc r
2 = x
2 + y
2 = 1 + 4 = 5 ⇒ r =
√5
i dlatego
| | y | | 2 | | 2 √5 | |
sin α = |
| = |
| = |
| |
| | r | | √5 | | 5 | |
| | x | | 1 | | √5 | |
cos α = |
| = |
| = |
| |
| | r | | √5 | | 5 | |
28 mar 11:46
Kuba: Nie rozumiem dlaczego sinusa i cosinusa mam źle.
28 mar 11:51
Janek191:
Boś źle wyliczył
28 mar 11:53
Kuba: Nie mogę tego wyliczyć z trygonometrycznej jedynki?
28 mar 11:54
Janek191:
Widocznie nie możesz, jeżeli nie wyliczyłeś.
28 mar 11:55
Janek191:
tg α = 2
sin α = 2 cos α i sin
2α + cos
2α = 1
więc
( 2 cos α)
2 + cos
2α = 1
4 cos
2 α + cos
2α = 1
5 cos
2α = 1
| | 1 | | 1 | | √5 | |
cos α = √ |
| = |
| = |
| |
| | 5 | | √5 | | 5 | |
28 mar 11:58
Kuba: Nie dałem do nawiasu! ok dzięki, teraz wiem, co mam źle
28 mar 11:59
Janek191:

Lepszy jest " mój " sposób

P = ( x, y)
r = I OP I r
2 = x
2 + y
2
28 mar 12:04
5-latek: Albo tez wiedzac ze tgx=2 to
sin2x= 1+tg2x = sin2x=5 to |sinx|= √5
cosx= √1−sin2x
28 mar 12:59
Kuba: Żeby nie zakładać tematu 2 mam 2 zadanie:
Uzasadnij, że: cosa + cosa * tg2a = 1/cosa
cosa + cosa * sin2a/cos2a = 1/cosa
cosa + sin2a/cosa = 1/cosa
i co mam dalej z tym zrobić?
28 mar 13:04
yolex: Janek191: Twój sposób może być lepszy pod warunkiem, że będzie poprawny, a nie tylko będzie
dawał poprawny wynik. Nie możesz napisać: "więc x=1, y=2", bo to nie jest prawdziwy wniosek.
Albo pisz "bez straty ogólności rozważań mogę przyjąć, że x=1, y=2", albo "x=a, y=2a" i dalej
wyliczasz z a, które się później redukuje.
Nie ma sposobów lepszych i gorszych obiektywnie. Są lepsze dla kogoś i gorsze dla kogoś.
28 mar 13:06
yolex: Sprowadź do wspólnego mianownika i w liczniku masz jedynkę.
28 mar 13:09
Janek191:
| | sin2α | | sin2α | |
cos α + cos α* tg2α = cos α+ cos α* |
| = cos α + |
| = |
| | cos2α | | cos α | |
| | cos2α | | sin2α | | cos2α + sin2α | | 1 | |
= |
| + |
| = |
| = |
| |
| | cos α | | cos α | | cos α | | cos α | |
28 mar 13:10
Kuba: Yolex super, dzięki
28 mar 13:10
Kuba: Kolejne zadanko:
Oblicz pole i obwód trójkąta o bokach długości 3 i 4 cm i kącie o mierze 120cm między tymi
bokami.
Wiem, że wysokość podzieli go na 2 trójkąty o wymiarach 90 stopni 30 stopni i 60 stopni, ale
nie wiem co z tym zrobić dalej, gdyż wtedy tak jakby ta sama długosc boku w obu trójkątach
miałaby różną długość
28 mar 13:33
prosta:
hmmm....wysokość niekoniecznie podzieli kąt w ten sposób....
w tym zadaniu zadziała wzór na pole trójkąta z sinusem:
P=0,5bcsinα
28 mar 13:50
yolex: wzór cosinusów da ci długość trzeciego boku. Jesli jesteś na podstawie, to pewnie da się to
inaczej, bo w podstawie nie ma tego wzoru. za to w tablicach jest.
28 mar 13:52
prosta:
| | √3 | |
P=6sin120o i sin120o=sin60o= |
| |
| | 2 | |
28 mar 13:52