Prawdopodobieństwo
Piotr: Wyznacz liczbę zdarzeń sprzyjających zdarzeniu losowemu, gdzie A i B są następującymi
zdarzeniami:
A − w dwukrotnym rzucie sześcienną kostką do gry za pierwszym razem wypadła parzysta liczba
oczek
B − w dwukrotnym rzucie sześcienną kostką do gry za drugim razem wypadła parzysta liczba oczek
30 lis 14:05
Mateusz: suma zdarzen to zdarzenia sprzyjajce A lub sprzyjajace B
zdarzenia sprzyjajace A to zdarzenia gdy w pierwszym rzucie wypadnie parzysta liczba oczek
2,4,6 a w drugim dowolna
czyli mamy:
(3 po 1)*(6 po 1)
zdarzenie B jest prawie identyczne jak A tylko ze parzysta liczba oczek ma wypasc w drugim
rzucie
czyli zdarzenia sprzyjajace B to:
(6 po 1)*(3 po 1)
a zdarzenia sprzyjajace AUB=> z własności działań na zdarzeniach to (3 po 1)*(6 po 1) + (6 po
1)*(3 po 1)
30 lis 14:33
Piotr: Czyli wynik końcowy to 36?
|A|=3*6=18
|B|=6*3=18
AUB=|A|+|B|= 18+18=36
?
30 lis 16:26
Piotr: ?
30 lis 17:46
1 gru 14:55
Piotr: bo jak dam tak jak wyżej kolega zaproponował, to mi się nie zgadza, bo przecież w obu wzorach
będzie część wspólna taka sama i ją przez to podwójnie liczymy...
1 gru 14:57
Bogdan:
Zapis: "A i B" oznacza iloczyn, a nie sumę zdarzeń. Suma określona byłaby: "A lub B".
Iloczyn zbiorów, to część wspólna tych zbiorów.
1 gru 15:25
Bogdan:
Zapis A i B należy czytać: w dwukrotnym rzucie sześcienną kostką do gry za pierwszym razem
wypadła parzysta liczba oczek i za drugim razem wypadła parzysta liczba oczek.
1 gru 15:27