znajdź liczbę dwa razy większą
karolina: Liczbą dwa razy większą od liczby 5
(43)*
4√53 jest: i poprawna odpowiedź to 50*p12{5}
zaczęłam to liczyć: 2*5
(43)*
4√53=2*5
(4/3)*5
(43)=2*5
(2512)=2*p12{5
25} i
nie wiem co robię źle ale ten wynik nie bardzo mi wychodzi...
28 mar 11:25
karolina: =2 pierwiastki 12 stopnia z 5 do 25

nie umiem jeszcze wprowadzać dobrze tych znaków
matmeatycznych
28 mar 11:28
J:
Zapisz to porządnie
28 mar 11:29
karolina: wiem że to głupie pytanie ale jak wy to robicie że w zapise te cyfry nie wchodza jedna na
drugą?
28 mar 11:30
J: Wskazówki masz obok
28 mar 11:33
karolina: nie umiem

te pierwiastki się na mnie uparły ciągle zamiast sybmbolu pierwiastka wyskakuje
zapis z p
28 mar 11:39
5-latek: Pierwiastek stopnia dwucyfrowego jest tutaj ciężko zapisac
| | 4 | |
Ale co oznacza zapis 5( |
| )? |
| | 3 | |
28 mar 11:45
5-latek: Ulamki zapisuj duza litera U
28 mar 11:46
karolina: dzięki zawsze pisałam małą

5(4/3) znaczy 5 do potęgi trzy czwarte
28 mar 11:48
karolina: bo mi ciągle
ten znaczek nie działa
28 mar 11:49
5-latek: | 3 | | 4 | |
| czy |
| ? do której potęgi ? |
| 4 | | 3 | |
28 mar 11:50
karolina: w poleceniu trzeba pomnożyć przez 2 pięć do 4/3 razy pierwiastek czwartego stopnia z 5 do 3
28 mar 11:53
5-latek: I do tej pory wyszlo CI dobrze
Ale teraz zaczynamy zabawe .
Zauwazamy z ewykladnik potęgi pierwiastka (czyli 12) i wykładnik potęgi znajdującego się pod
nim wyrażenia czyli 25 nie maja wspólnych czynnikow ale ale wykadnik potęgi wyrażenia pod
pierwiastkiem jest większy niż wykładnik pierwiastka i bardz się z tego powodu cieszymy

bo zobacz 25= 12+13
wiec ten pierwiastek stopnia dwunastego czyli p12{5
25} możemy zapisac tak
p12{5
12*5
13}
Zapisz to sobie wszystko pod pierwiastkiem a dalej = p12{5
12} *p12{5
13}
Teraz jest wzor
n√an=a wiec p12{5
12}= 5 Tak
wiec możemy zapisac ze p12{5
25}}= 5p12{5
13 }
teraz tak samo widzimy ze 13= 12+1 wiec p12{5
13}= p12{5
12*
√51 a p{12{5
12 już
wiemy ze rowna się 5
wiec p12{5
25}= 5*5*p12{5}= 25p12{5} i teraz pomoz sobie to przez 2 i dostaniemy ?
28 mar 12:36
karolina: dzięki
28 mar 12:40
5-latek: Zebys to lepiej zobaczyla to pokaze CI to na przykładzie gdzie ladnie widać pierwiastki
Partrz 3√a5= 3√a3*a2= 3√a3*3√a2=a*3√a2
bo a3*a2=a5
tak samo a12*a13= a25
Mysle ze teraz już jest jasne to dla Ciebie
28 mar 12:43