dowód, planimetria
tris: Wykaż, że jeżeli a,b, c są długościami boków trójkąta a kąt α jest kątem wewnętrznym zawartym
| | a2 | |
między bokami b i c to |
| + cosα ≥1 |
| | 2bc | |
próbowałam z tw cosinusów, ale jak na razie z marnym skutkiem
28 mar 11:16
Janek191:

a
2 = b
2 + c
2 − 2b*c cos α / : 2 b*c
| a2 | | b | | c | |
| = |
| + |
| − cos α |
| 2 b*c | | 2c | | 2b | |
| a2 | | b | | c | |
| + cos α = |
| + |
| |
| 2 b*c | | 2c | | 2b | |
| a2 | | b2 + c2 | |
| + cos α = |
| ≥ 1 |
| 2 b*c | | 2 b*c | |
bo
| | b2 + c2 | |
( b − c)2 ≥ 0 ⇔ b2 − 2 b*c + c2 ≥ 0 ⇔ b2 + c2 ≥ 2b*c ⇔ |
| ≥ 1 |
| | 2b*c | |
28 mar 11:33
Janek191:
Dlatego, że
a > 0 , b > 0 , c > 0
28 mar 11:34
tris: dziękuje bardzo! nie wpadłabym na te końcowe przekształcenia
28 mar 11:43
Janek191:
Trening czyni mistrza
28 mar 11:48