vaultboy:

Niech pomarańczowy odcinek będzie dwusieczną, S będzie środkiem okręgu opisanego na ABC, D
punktem przecięcia dwusiecznej z okręgiem opisanym, K punktem przecięcia dwusiecznej z bokiem
AB, H spodkiem wysokości z C.
Lemat:
DS jest prostopadłe do AB.
Dowód:
AS=SB więc wystarczy pokazać, że AD=DB (wysokość trójkąt równoramiennego jest prostopadła do
pewnego boku), ale <ACD=<BCD , bo CD jest dwusieczną. Zatem łuki AD i BD są równej długości z
twierdzenia o kącie wpisanym w okrąg. Czyli odcinki AD i BD są sobie równe. c.k.d.
Z założeń AK=2a i KB =3a dla pewnego a
Widać, że <CKH=<DKS i <CHK=<DSK=π/2 zatem △CKH jest podobny do △DKS
AB=5a ⇒ 5a/2=AB/2=AS czyli KS=AS−AK=a/2.
SD=5a/2 bo jest to promień okręgu.
Z podobieństwa trójkątów wyżej wymienionych otrzymuję 5=(5a/2)/(a/2)=SD/SK=CH/HK
czyli CH=5HK
Oznaczmy HK=x
Oczywiście CS=5a/2
Z Pitagorasa dla trójkąta CHS mam CH
2+HS
2=CS
2
czyli (5x)
2+(x+a/2)
2=(5a/2)
2
Mamy równanie kwadratowe z parametrem a i wyliczamy stąd x.
Wychodzi jedynie x=24a/52
Zatem AH=AK−KH=2a−24a/52=80a/52
HB=AB−AH=5a−80a/52=180a/52
Nasz stosunek AH/HB=80/180=4/9