Pomocy!!!
Monia: Czy może mi ktoś napisac jak sie dodaje dwa logarytmy o różnych podstawach logarytmu?
Niestety na zaocznym nic nie tłumacza. BŁAGAM
30 lis 14:00
Nikka: a nie przypadkiem o tych samych podstawach?
30 lis 14:04
Basia:
Nie ma reguły. Zależy od konkretnego przypadku.
Przykład:
log2a + log4b
log4b = x ⇔ 4x=b ⇔ (22)x=b ⇔ 22x=b ⇔ 2x = log2b ⇔ x =12*log2b = log2b1/2
log4b = log2b1/2
log2a + log4b = log2a + log2b1/2 = log2(a*b1/2)
ale mogą być też inne przypadki
30 lis 14:29
Monia: niestety dwie rózne podstawy bo o tych samych podstawach obliczam bez problemu!
jest log25+log1/25
30 lis 14:30
Monia: Narazie dziekuje za wskazówki.Zajrze wieczorem bo mam 2 egzaminy o 16

!
30 lis 14:37
Miś:
log1/a b = −loga b
W twoim przykładzie będzie
log2 5 − log2 5 = 0
30 lis 14:37