...
xyz: Stożek przecięto płaszczyzną równoległą do podstawy tak, że dzieli ona wysokość stożka na dwie
części w stosunku 1 : 2 (licząc od wierzchołka). Jaki procent objętości stożka stanowi
objętość każdej z otrzymanych w ten sposób brył?
28 mar 08:40
Janek191:
więc skala podobieństwa małego stożka do dużego
oraz
| V1 | | 1 | | 1 | |
| = k2 = ( |
| )3 = |
| ≈ 0,037 |
| V | | 3 | | 27 | |
Objętość małego stożka stanowi około 3,7 % objętości dużego stożka.
Objętość stożka ściętego stanowi około 96,3 % objętości dużego stożka.
28 mar 09:37
28 mar 09:38
xyz: dziękuje
28 mar 09:39