szereg
kyrtap: Wykazać zbieżność szeregu i na podstawie warunku koniecznego zbieżności szeregów uzasadnić
podaną równość:
27 mar 23:27
bezendu:
Źle przepisałeś ? Powinno być 0 zamiast ∞ wtedy mogę Ci podać rozwiązanie.
27 mar 23:51
kyrtap: raczej nie
27 mar 23:52
bezendu:
| | (n+1)! | | nn | |
lim |
| * |
| |
| | (n+1)n+1 | | n! | |
n→
∞
| | n!(n+1) | | nn | |
=lim |
| * |
| |
| | (n+1)n(n+1) | | n! | |
n→
∞
n→
∞
n!=n(n−1)(n−2).....(n(n−2))(n(n−1))⇒n<n
n
(n wyrazów większych od n)
n→
∞
Dobranoc
27 mar 23:57
bezendu:
Musiałeś źle przepisać i daję zakład, że się pomyliłeś bo wyszło mi wszystko ładnie ale tam na
100% jest 0 Zakład o piwo ?
27 mar 23:58
bezendu:
Pomerdało Ci się
28 mar 00:01
kyrtap: z d'Alemberta liczyłeś ?
28 mar 00:09
Saizou :
Warunek konieczny zbieżności szeregu
Jeżeli szereg ∑
∞n=1a
n jest zbieżny to a
n=0 przy n→
∞
| | nn | |
bezendu zbadał warunek konieczny szeregu, pokazując że limn→∞ |
| =0. |
| | n! | |
| | an+1 | |
Skorzystał z faktu że jeśli limn→∞| |
| |=g<1 to lim n→∞an=0. |
| | an | |
Ale akurat tak się składa że kryterium d'Alembert mówi że szereg jest zbieżny jeśli
| | un+1 | |
limn→∞ |
| =p<1 to szereg jest zbieżny, czyli praktycznie to co w liczeniu warunku |
| | un | |
koniecznego, zatem szereg jest zbieżny, ale nie pokazaliśmy do jakiej liczby.
PS. można też z kryterium porównawczego
| | n! | | 1•2•3•...•n | | 2 | |
an= |
| = |
| jest od czwartego miejsca mniejszy do |
| tzn. |
| | nn | | n•n•n...•n | | n2 | |
| | n! | | 1 | |
∑n=1∞ |
| ≤2∑n=1∞ |
| (a ten jest zbieżny jako szereg harmoniczny rzędu |
| | nn | | n2 | |
wyższego niż 1)
28 mar 12:15
kyrtap: dziękować Panowie
28 mar 12:28
kyrtap: Saizou jesteś?
28 mar 17:59
Saizou : tak, czasami wpadam tutaj
28 mar 18:02
kyrtap: | | nn | | (n+1)n+1 | |
nie rozumiem zapisu bezendu skoro an = |
| to an+1 = |
| |
| | n! | | (n+1)! | |
to z d'Alemberta
| | an+1 | | | |
limn→ | |
| | = limn→∞ |
| = |
| | an | | | |
| | (n+1)n+1 | n! | |
limn→∞ |
|
| |
| | (n+1)! | nn | |
nie wiem czy już ja źle myślę czy bezendu źle zapisał
28 mar 18:08
Saizou :
| | an | |
D'Alemberta można liczyć jako lim |
| tylko ma się odwrotne wnioski |
| | an+1 | |
| | n! | |
tylko jest mały problem, zarówno ja, jak i bezendu wzięliśmy szereg ∑ |
| |
| | nn | |
28 mar 18:19
kyrtap: Zatem?
28 mar 18:20
kyrtap:
28 mar 18:25
Saizou :
| | (n+1)n+1 | | n! | | n+1 | | 1 | |
| |
| * |
| |=( |
| )n=(1+ |
| )n)=e przy n→∞ e>1 zatem |
| | (n+1)! | | nn | | n | | n | |
| | nn | |
lim |
| =∞; nie jest spełniony warunek konieczny szeregu |
| | n! | |
28 mar 18:26
kyrtap: no czyli błędu w zadaniu nie było
28 mar 18:28
Saizou : trzeba było się założyć o piwo
28 mar 18:29
kyrtap: czasami powątpiewam w siebie
28 mar 18:31
kyrtap: Saizou mów gdzie będziesz pracować będę wiedział gdzie dzieci wysłać
28 mar 18:33
Saizou :
tam gdzie będzie praca
28 mar 18:34
kyrtap: dasz info
28 mar 18:34
Saizou : być może, ale przecież jest tulu wspaniałych matematyków tutaj np.
Eta,
Mila,
Kacper,
Bogdan,
krystek,
Gustlik 
i wielu innych
28 mar 18:37
kyrtap: może dołączysz do tej elity
28 mar 18:37
Saizou : najpierw to trzeba studia ukończyć i znaleźć pracę
28 mar 18:38
Saizou : ale rozważam udzielania korków od przyszłego semestru
28 mar 18:38
kyrtap: bądź spokojny
28 mar 18:38
Saizou : no wiesz jeszcze przeszło 4 lata nauki
28 mar 18:53
kyrtap: Saizou jeszcze możesz mi pomóc?
28 mar 20:39
Saizou : a o co chodzi ?
28 mar 20:40
28 mar 20:44
Saizou :
bo zbieżny jest naprzemienny szereg a nie ten którego mamy zbadać
28 mar 20:54
kyrtap: a po co oni badają zbieżność z Leibniza ?
28 mar 20:57
kyrtap: skoro jest rozbieżny
28 mar 20:57
kyrtap: dobra już kumam (y)
28 mar 21:00
Saizou : a to nie wiem, jakoś nie wnikam w to, ale pomyślę nad innym rozwiązaniem
28 mar 21:02
kyrtap: czyli ten szereg jest zbieżny ale nie zbieżny bezwzględnie?
28 mar 21:03
Saizou :
(−1)
n i te pierwiastki jest zbieżny
pierwiastki nie są zbieżne
ale myślałem nad innym rozwiązaniem
| √n+1 | | √n+2 | | 1 | | 1 | | 1 | |
| ≤ |
| ≤ |
| ≤ |
| ≤ |
| a ten jest rozbieżny jako |
| n+2 | | n+2 | | √n+2 | | √n2 | | n | |
szereg harmoniczny.
zaraz wracam, tak za 20 min
28 mar 21:06
zombi: Ale nierówność w tę stronę nam nić nie mówi
Saizou,
otrzymaliśmy, że
| √n+1 | |
| ≤ ∞ i co w związku z tym?  |
| n+2 | |
Sprawdzasz tak jak oni zbieżność z Leibniza tj. czy
| | √n+1 | |
an = |
| jest nierosnący i czy jest zbieżny do 0, wtedy mówisz, że (−1)nan jest |
| | n+2 | |
zbieżny.
28 mar 21:23
zombi: | | 1 | |
Dlaczego Leibniz, bo mam pewność co dzieje się, jeśli znaki się zmieniają. Np. an = |
| |
| | n | |
jest rozbieżny, ale już (−1)
na
n jest zbieżny.
Zabezpieczamy się przed tym co może się dziać, jeśli znaki są raz plusem, raz minusem.
28 mar 21:25
Saizou : chyba jest już za późno
28 mar 21:28
kyrtap: zombi mądrala ^^
28 mar 21:32
kyrtap: oczywiście dziękuje za pomoc
28 mar 21:32
Saizou :
a czy można szacować tak?
| √n+1 | | √n | | 1 | | 1 | | 1 | |
| ≥ |
| ≥ |
| ≥ |
| = |
| a ten jest rozbieżny |
| n+2 | | n+2 | | n+2 | | n+n | | 2n | |
28 mar 21:40
kyrtap: no jeśli chcesz badać rozbieżność to tylko z dołu szacujesz
28 mar 21:41
kyrtap: zbieżność musi mieć swój dach a rozbieżność nie
28 mar 21:42
Saizou :
po prostu dawno nie liczyłem szeregów
28 mar 21:43
ICSP: | | 1 | |
Kryterium porównawcze w postaci granicznej. Dobieramy ∑ |
| który jest szeregiem |
| | √n | |
| | 1 | |
rozbieżnym jako szereg harmoniczny rzędu |
| . Badamy wartośc granicy : |
| | 2 | |
zatem na mocy wyżej wspomnianego kryterium oba szeregi zachowują się tak samo, stąd
| | √n + 1 | |
∑ |
| jest szeregiem rozbieżnym. |
| | n + 2 | |
28 mar 21:44