funkcja jednostronna
ert:
nie mam pojęcia jak się do tego zabrać

oblicz granice jednostronne funkcji f w punktach nienależących do jej dziedziny
czy dobrze myślę że punktami dziedziny będzie 3 i −3
Proszę o pomoc
27 mar 22:14
Qulka:

−3
− to +
∞
−3
+ to −
∞
3
− to −
∞
3
− to +
∞
27 mar 22:27
ert: I to już całe zadanie

? nie no dzięki ale i tak tego nie zrozumiałam .
posiedzę jeszcze nad tym .
27 mar 22:52
Qulka: jak masz od strony − (lewej) to do wzoru wstawiasz trochę mniej i sprawdzasz czy wynik jest
dodatni czy ujemny
to samo robisz jak masz + (od prawej) i wstawiasz trochę więcej
a ponieważ dzielisz przez 0 to wynik jest nieskończonością ∞
27 mar 22:58
ert: a bądż tak dobra i mi jeszcze odpowiedz czy sugeruję się dobrym wzorem

oczywiście z tej stronki wzory na liczenie granicy i ciągu no i patrzę na dzielenie

dziękuję za pomoc
27 mar 23:04
Qulka: której stronki jakim wzorem?
27 mar 23:28
27 mar 23:37
Qulka: to jest tylko na przypadki nieoznaczone .. wtedy trzeba skrócić coś z góry i z dołu zazwyczaj
tu wystarczy podstawić bo masz liczba/0 czyli ∞
27 mar 23:39
ert: ok wielkie dzięki
27 mar 23:42
ert: Treść zadania brzmi oblicz granicę jednostronną w punktach nienależących do jej dziedziny
Wykluczyłam dziedzinę (3,−3)
Podstawiłam za x np 1
| | 5−1 | | 4 | | 8 | |
f(1)= |
| = |
| = |
| =2 |
| | −9+12 | | −8 | | 4 | |
Czy tak mogę to zostawić oczywiście podstawiłam jeden przykład
31 mar 21:07
2 kwi 18:14
ert: Proszę o podanie co gdzie i jak mam podstawić bo mnie już nic nie wychodzi kilka kartek
zapisałam
i nie wiem czy dobrze robię skupiając się na liczniku 5−x
prawostronnie wychodzi mi 5 −
∞
lewostronnie −5 +
∞
Nie mam pojęcia o tych granicach

czy ja dobrze myślę raczej nie!
nie wiem jak sprawdzić i zakończyć to zadanie
3 kwi 22:44