matematykaszkolna.pl
funkcja jednostronna ert:
  5−x  
f (x)=

−9+x2  
nie mam pojęcia jak się do tego zabrać oblicz granice jednostronne funkcji f w punktach nienależących do jej dziedziny czy dobrze myślę że punktami dziedziny będzie 3 i −3 Proszę o pomoc
27 mar 22:14
Qulka: rysunek−3 to + −3+ to − 3 to − 3 to +
27 mar 22:27
ert: I to już całe zadanie? nie no dzięki ale i tak tego nie zrozumiałam . posiedzę jeszcze nad tym .
27 mar 22:52
Qulka: jak masz od strony − (lewej) to do wzoru wstawiasz trochę mniej i sprawdzasz czy wynik jest dodatni czy ujemny to samo robisz jak masz + (od prawej) i wstawiasz trochę więcej a ponieważ dzielisz przez 0 to wynik jest nieskończonością
27 mar 22:58
ert: a bądż tak dobra i mi jeszcze odpowiedz czy sugeruję się dobrym wzorem emotka oczywiście z tej stronki wzory na liczenie granicy i ciągu no i patrzę na dzielenie emotka dziękuję za pomoc emotka
27 mar 23:04
Qulka: której stronki jakim wzorem?
27 mar 23:28
27 mar 23:37
Qulka: to jest tylko na przypadki nieoznaczone .. wtedy trzeba skrócić coś z góry i z dołu zazwyczaj tu wystarczy podstawić bo masz liczba/0 czyli
27 mar 23:39
ert: ok wielkie dzięki emotka
27 mar 23:42
ert: Treść zadania brzmi oblicz granicę jednostronną w punktach nienależących do jej dziedziny Wykluczyłam dziedzinę (3,−3) Podstawiłam za x np 1
  5−1   4  8 
f(1)=

=

=

=2
  −9+12   −8   4  
Czy tak mogę to zostawić oczywiście podstawiłam jeden przykład
31 mar 21:07
ert:
2 kwi 18:14
ert: Proszę o podanie co gdzie i jak mam podstawić bo mnie już nic nie wychodzi kilka kartek zapisałam i nie wiem czy dobrze robię skupiając się na liczniku 5−x prawostronnie wychodzi mi 5 − lewostronnie −5 + Nie mam pojęcia o tych granicach czy ja dobrze myślę raczej nie! nie wiem jak sprawdzić i zakończyć to zadanie
3 kwi 22:44