Arkusz maturalny
Dżepetto 18: Oblicz, ile jest wszystkich podzielnych przez 4 liczb dziesięciocyfrowych o różnych cyfrach.
Mnie wyszła liczba składająca się z 8 cyfr. W odpowiedziach widnieje 806400
27 mar 21:14
Qulka: 6•8!+16•(8!−7!)
27 mar 21:20
Eta:
8*7*6*5*4*3*2*1*
6 kończące się na {04;08,20,40,60,80}
7*7*6*5*4*3*2*1*
16 kończące się na {12,16,24,28,......, 96} ( bez 44 i 88}
R−m : 8!*6+7!*7*16 = 806 400
to samo co podała ( baaaardzo skrótowo)
zdolna Qulka
27 mar 21:42
Mila:
Liczba jest podzielna przez 4 jeśli dwucyfrowa końcówka jest podzielna przez 4.
Dzielisz liczby na dwie grupy:
1) w dwucyfrowej końcówce jest 0.
..20,40,60,80,04,08
Pozostałe cyfry możemy dobrać na :
8*7*6*5*4*3*2*1=40 320 sposobów
6*40 320=241 920
2) druga grupa to liczby z końcówkami:
12,16,.. ,96 jest ich 16
pozostałe cyfry możemy dobrać na:
7*7*6*5*4*3*2*1=35280 sposobów pierwsza cyfra nie może byc równa 0.
16*35280=564 480
241 920+564 480=806 400
27 mar 21:44
Qulka: a taki podział, bo trzeba odjąć zero na poczatku
27 mar 21:50
Qulka: co już Mila rozpisała
27 mar 21:50
Eta:
27 mar 21:51
27 mar 22:19
Eta:
Kto to tak rozrzuca moje
27 mar 22:25
Mila:
Dla mnie może być serduszko.
27 mar 22:59
kyrtap:
27 mar 23:00