.
afc:
Dla jakich wartości b prosta y=x+b ma z wykresem funkcji f dwa punkty wspólne?
27 mar 21:04
Qulka:

dla b=1 lub b=−3
27 mar 21:06
afc: da się to jakoś policzyć? bo jak przyrównuję wzór funkcji do równania prostej, a potem Δ>0 to
wychodzi przedział
27 mar 21:10
Qulka: weź tylko dodatnią część i Δ=0

albo z pochodnych
albo graficznie
27 mar 21:15
52: Witajcie

Właśnie rozwiązałem sobie to zadanie i zastanawiam się czemu tylko dla dodatnich muszę?
27 mar 21:18
afc: a ja nie wiem, dlaczego Δ=0 skoro mają być dwa punkty wspólne...
27 mar 21:22
Qulka: nie musisz
27 mar 21:22
Qulka: bo ten jeden punkt jest styczny czyli pierwiastek podwójny czyli Δ=0
patrząc na obrazek podejrzewam że tam masz raczej równanie 3 stopnia, wiec tego się deltą nie
liczy ale jak Ci się udaje

ja zrobiłam graficznie
27 mar 21:24
52: wychodzi równanie kwadratowe...
27 mar 21:26
Godzio:
Bo każda prosta postaci y = x + b będzie miała punkt wspólny z wykresem funkcji dla x < 0.
Dlaczego?
Niech x < 0
(x + b)(x + 2) = x + 3
x
2 + x(b + 2) + 2b = x + 3
x
2 + x(b + 1) + 2b − 3 = 0
Δ = (b + 1)
2 − 4(2b − 3) = b
2 + 2b + 1 − 8b + 12 = b
2 − 6b + 13
Δ
b = 36 − 52 < 0, zatem Δ > 0 dla każdego rzeczywistego b.
x
1 + x
2 = − b − 1 < 0 ⇒ b > −1
| | 3 | |
x1x2 = 2b − 3 > 0 ⇒ b > |
| |
| | 2 | |
| | 3 | |
Czyli dla b > |
| mamy dwa pierwiastki ujemne, z rysunku widać, że jeżeli będą dwa ujemne, |
| | 2 | |
to i trzeci się pojawi (formalnie można to pokazać sprawdzając istnienie pierwiastków dla x >
| | 3 | |
0 i b > |
| − wyjdzie, że istnieje, a co za tym idzie nie są spełnione warunki zadania). |
| | 2 | |
Pozostaje zatem pokazać, że dla x > 0 istnieje dokładnie jeden pierwiastek (czyli Δ = 0) i
mamy to co chcieliśmy
27 mar 21:27
52:
27 mar 21:29
Qulka: bierzesz tylko dodatnie bo masz moduł i liczysz tylko Δ=0 bo tak naprawdę masz 1 punkt
wspólny..drugi wynika z symetrii funkcji i jak podzielisz na dwie części się nie pojawia
27 mar 21:29
Qulka:
27 mar 21:30