Pytanie dotyczące odchylenia standardowego.
kleszcz: Mam pytanie, czy zadanie otwarte dotyczące odchylenia standardowego, mogę policzyć w
następujący
sposób:
Mam 6,3,5,5,6
62+32+52+52+625=26,2
6+3+5+5+65=5
52=25
26,2−25=1,2=65====mam obliczoną wariancję.
Teraz odchylenie standardowe:
to pierwiastek z tej wariancji, czyli √305.
Dostanę 2 punkty za takie rozwiązanie?
27 mar 19:00
kleszcz: ?
27 mar 19:08
kleszcz: halooooo
27 mar 19:17
Eta:
średnia arytm : a=5
| | (6−a)2*2+(5−a)2*2+(3−a)2 | | 6 | |
ϱ2= |
| = |
| |
| | 5 | | 5 | |
27 mar 19:28
kleszcz: No tak, wiem że tak też można obliczyć tylko że jak jest z 15 liczb to się miesza jak cholera,
dlatego
pytam o ten sposób co napisałem?
27 mar 19:33
kleszcz: O wiem jak to uzasadnić:
a2+b2+c2+d2+n2y−{śr}2=δ2
δ=√δ2
27 mar 19:43
Qulka: możesz tak policzyć
27 mar 19:45
Qulka: D2(X)=E(X2)−(E(X))2 czyli dokładnie tak jak liczyłeś
27 mar 19:46
kleszcz: a2+b2+c2+d2+...+n2y−(śr)2=δ2
δ=√δ2 − jeszcze lepsze.
27 mar 19:46
Eta: ok
27 mar 19:47
kleszcz: a jak napiszę, że z czegoś takiego korzystam to mi dadzą 2 pointsy?
27 mar 19:48
Eta:
Ja dałabym nawet 4
27 mar 19:49
27 mar 19:49
kleszcz: ok, dzięki.
27 mar 19:49
Eta:
Miłego wieczoru

spadam .........
27 mar 19:50
kleszcz: Kurde Qulka, tylko jak ja to zapamiętam na maturę

.
27 mar 19:51
kleszcz: Eta, do zobaczenia.
27 mar 19:51
Eta:
Weź ze sobą
Qulkę
27 mar 19:52
Qulka: że D
2(X)=E(X
2)−(E(X))
2 
zrób jeszcze kilka zadanek i zapamiętasz

a jak nie to licz wg
wzorka z tablic

na maturze i tak nie ma zbyt dużo liczenia ze statystyki
27 mar 19:58
Qulka: Etuś za duża jestem do kieszonki
27 mar 19:58
kleszcz: Jedno zadanie, się może trafić albo ze średniej aryt. odchylenia, wariancji, mediany albo
dominanty.
Chyba wszystko napisałem, a nie jeszcze średnia ważona.
27 mar 19:59
kleszcz: a Średnia geometryczna jest na podstawie?
27 mar 20:00
Gustlik: Możesz tak policzyć. Liczysz "zwykłą" średnią arytm. z danych oraz średną arytm. z kwadratów
tych danych i od "nowej" średniej odejmujesz "starą", masz wariancję, a potem √ i masz
odchylenie standardowe. Szczerze mówiąc ja też tak liczę i ucze innych.
27 mar 22:35
Eta:
Lukas a Ty jaki masz ból ? a może b
ul?
Nie bądź taki do "przodu" ,bo ktoś kiedyś nosa Ci utrze( tyle razy Ci o tym mówiłam
27 mar 22:42
Qulka: odejmujesz kwadrat starej ;>
27 mar 22:42
kyrtap: co wy się uparliście na tego Gustlika? jak nie chcesz to nie czytaj co pisze i nie będziesz się
tak irytował ("Człowiek człowiekowi wilkiem" )
27 mar 22:42
kyrtap: kto będzie to Polskę budował ?
27 mar 22:43
Gustlik: Qulka, masz rację, to już chyba zmęczenie się daje we znaki Od "nowej" średniej"
odejmujemy kwadrat "starej". Pozdrawiam.
27 mar 22:45
Lukas:
Eta na razie nikt mnie nie wyprzedza. Już wiem kto usnął mój post

Liberum veto
27 mar 22:50
Gustlik: kyrtap, nie przejmuj się. Ja skończyłem Politechnikę Wrocławską, wprawdzie stary jeszcze
nie jestem, ale trochę wiosen na karku mam, a kariera operatora mopa, łopaty czy zmywaka w
Londynie mi już raczej nie grozi. Ja piszę te rady uczniom, przynajmniej tym którzy chcą coś
osiągnąć w życiu, czego się mają wystrzegać, żeby im nie groził mop, łopata albo zmywak. A jak
nie chcą, to ich sprawa. Pozdrawiam.
27 mar 23:03
Lukas:
Gustlik, ja też studiuję na PWr ale chemię

nadal czekam na odpowiedź w moim pytaniu o
elektryczność
27 mar 23:04
kyrtap: wiem Gustlik że chcesz dobrze ale czasami tego niektórzy nie rozumieją
27 mar 23:06
kleszcz: Gustlik, przyznam się, że właśnie od ciebie się tego wzoru nauczyłem i bardzo się
zdenerwowałem,
że na sprawdzianie tydzień wcześniej liczyłem to ze starego wzoru i przez nie zdążyłem zadania
do końca na sprawdzianie zrobić, bo było odchylenie dla 20 liczb.

.
27 mar 23:06
Gustlik: A możesz zadać jeszcze raz to pytanie?
27 mar 23:06
kleszcz: *przez to
27 mar 23:07
Gustlik: Ten "stary" wzór to droga z Warszawy do Łodzi przez Moskwę, jak większość metod szkolnych,
należałoby jedynie z niego wyprowadzić ten "mój" wzór o go stosować. On nadaje się na
mat.−fiz. i to jedynie jako ciekawostka, a nie na podstawy. A zresztą ten "mój" wzór jest w
tablicach maturalnych.
27 mar 23:10
Gustlik: Lukas, jak chcesz, to zadaj to pytanie na forum. Na pewno odpowiem, jeżeli bedę umiał.
27 mar 23:14
Lukas:
Podam Ci jutro adres email
27 mar 23:15
Gustlik: OK.
27 mar 23:18