wyznacz x
wrrr: wyznacz x
a) 1+1/x = 2 − 3/x
b) 100/x = x
c) e
−x+6 = e
2x tu 2 wiem
30 lis 12:37
zad: 2 piersze na lewa strone wszytsko
30 lis 12:40
zad: sory zaraz zrobie
30 lis 12:40
zad: 1/x+3/x=2−1
30 lis 12:41
zad: w c) −x+6=2x
−3x=−6
x=2
30 lis 12:42
wrrr: no i w a wychodzi 1/4 prawda

a w b wychodzi 10
30 lis 12:47
Nikka: w a) wychodzi 4
w b) 10 lub −10
30 lis 12:49
wrrr: i czemu w c jest 2 a nie 1
2
30 lis 12:49
wrrr: czemu 4
30 lis 12:49
wrrr: już wiem.... co do 4
30 lis 12:51
wrrr: a może nie wiem.
30 lis 12:52
30 lis 12:52
wrrr: nie wiem napewno
30 lis 12:52
Nikka: c masz rozwiązane
30 lis 12:53
wrrr: a umiesz może liczyć pochodne
30 lis 12:55
wrrr: no mam ale mam pytanie czemu to e tak po prostu znika
30 lis 12:55
Nikka: znika bo to funkcja wykładnicza − podstawa funkcji jest właśnie liczba e, ponieważ podstawa
jest taka sama po obu stronach równości jest taka sama to e możesz opuścić i przyrównać tylko
wykładniki...
30 lis 13:00
wrrr: ok dzieki
30 lis 13:03
wrrr: a co do pochodnych to mam takic przyklad żeby wyliczyć wlasnie pochodną tego
e −x+6
wydaje mi się że to będzie −e −x+6 ale to by bylo za prosto chyba
30 lis 13:04
Nikka: (e−x+6)' = (−x+6)'*(e−x+6)' = (−1)*e−x+6 = −e−x+6 czyli tak jak napisałeś
30 lis 13:23
Nikka: lub napisałaś
30 lis 13:23
wrrr: super
30 lis 13:41