proszę sprawdzić: W urnie znajduje się 9 jednakowych krążków papierowych ponumerowanych liczbami 1,2,...,9.
Na krążkach o numerach 1,2,3 jest napis "50 groszy", na krążkach o numerach 4,5,6,7 jest
napis "1zł", na krążkach o numerach 8,9 jest napis "2zł". Z urny będą losowane 2 krążki.
a)Oblicz prawdopodobieństwo, że za dwie monety o nominałach takich jak na wylosowanych
krążkach, będzie mozna kupić 0,15kg cukierków wiedząc, że 1kg cukierków kosztuje 16zł.
1kg-16zł
0,15kg-x
x=0,15kg*16zł/1kg=2,4zł
|Ω|=C29=36
A-zd. pol. na tym, że na dwie monety o nominałach takich jak na wylosowanych krążkach
będzie można kupić 0,15kg cukierków
|A|=C22 + C12*C14 + C12*C13 = 15
P(A)=15/36=5/12
b) O ile wzrośnie prawdopodobieństwo zdarzenia określonego w podpunkcie a), gdy z urny
zostaną usunięte wszystkie krążki o napisie "50groszy"?
|Ω|=C26=10
|B|=C22 + C12*C14=9
P(B)=9/10
9/10 - 5/12 = 106/120 - 50/120 = 56/120 = 7/15
Prosze sprawdzić czy dobrze policzyłem
23 paź 08:29
b.: a) ok
b) pomyłka:
|Ω|=C26=6*5/2 = 15
reszta (byłaby) ok
23 paź 12:14