tryg
zad: rozwiazac rownanie
tg2x+tgx+a=0
cos2x+3cosx−1=0
sin2=cosx+a2=0
30 lis 12:14
zad: tg3x+tg2x−3tgx=3
30 lis 12:15
zad: sin4x−cos4x=1/2
sin4+cos4x=1
5sinx−3/sinx=2
sin3x=12sin2x
2/1−tg2x+1−tg2x/2=2
30 lis 12:17
zad: Basiu pomozesz?!
30 lis 12:21
zad:
30 lis 12:50
zad: umie to ktos?
30 lis 13:12
Nikka: skąd te zadania
30 lis 13:15
zad: a co
30 lis 13:25
Nikka: kosmiczne

chyba, że jest się biegłym w trygonometrii
30 lis 13:27
zad: heh takie sa trudno
30 lis 13:31
zad: czyli nei wiesz

?
30 lis 13:40
Nikka: sin
4x + cos
4x = 1
(sin
2x)
2 + cos
4x = 1
(1−cos
2x)
2 + cos
4x = 1
1 − 2cos
2x + cos
4x + cos
4x = 1
2cos
4x − 2 cos
2x = 0
2cos
2x (cos
2x − 1) = 0
cos
2x (cos
2x − 1) = 0
cos
2x = 0 lub cos
2x − 1 = 0
cosx = 0 lub 1 − cos
2x = 0
cosx = 0 lub sin
2x = 0
cosx = 0 lub sinx = 0
| | π | |
x= |
| + kπ lub x = kπ i k∊C |
| | 2 | |
30 lis 13:50
zad: a gdzie ta 2
30 lis 13:58
zad: 2cos2x (cos2x − 1) = 0
30 lis 13:58
zad: nei dizleimy przez 0 z tego co wiem
30 lis 13:58
Nikka: podzieliłam obie strony przez 2 (skąd Ci się wzięło zero

)
30 lis 13:59
Nikka: tak jest po prawej stronie zero podzielić na dwa ( a nie dwa na zero)...
30 lis 14:00
zad: no spoko
30 lis 14:01
zad: a rezta wies zmoze?
30 lis 14:03
zad:
30 lis 14:13
Nikka: strasznie dużo tego...
| | 1 | |
sin4x − (1−2sin2x + sin4x) = |
| |
| | 2 | |
| | 1 | |
sin4x − 1+ 2sin2x − sin4x) = |
| |
| | 2 | |
| | √3 | | √3 | |
sinx = |
| lub sinx = − |
| |
| | 2 | | 2 | |
30 lis 14:19
zad: a to z ulamkiem wiesz?
30 lis 14:27
Nikka: | | π | | 2 | | π | | 4 | |
(x = |
| + 2kπ lub x = |
| π + 2kπ) lub (x = − |
| + 2kπ lub x = |
| π + 2kπ) i |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 3 | |
k∊C
30 lis 14:29
zad: wiem wiem
30 lis 14:32
zad: wiesz to z ulamkiem jak?
30 lis 14:32
zad: hehe bo mi wychodzi sinx=6
30 lis 14:33
zad: mowie o tym 5sinxâ’3/sinx=2
30 lis 14:34
Nikka: ale co jest dokładnie w liczniku ?
30 lis 14:41
zad: sinx
30 lis 14:41
zad: a licznik 3
30 lis 14:42
Nikka: | 5sinx−3 | | 3 | |
| czy 5sinx − |
| |
| sinx | | sinx | |
30 lis 14:45
zad: to drugie
30 lis 14:46
Nikka: na pewno to drugie bo bzdury z tego wychodzą...
30 lis 14:53