Dowodzenie dotyczące promienia okręgu wpisanego w trójkąt
FCB17: Od trójkąta ABC odcięto, prostymi równoległymi do boków trójkąta i stycznymi do koła wpisanego
w ten trójkąt, trzy trójkąty narożne. Udowodnij, że suma długości promieni kół wpisanych w
odcięte trójkąty jest równa długości promienia koła wpisanego w trójkąt ABC.
27 mar 16:39
Eta:

Trójkąty odcięte w narożach są podobne do trójkąta ABC z cechy (kkk)
x+y+z= |AB| i |EF|=y
| rA | | R | | xR | |
| = |
| ⇒ rA= |
| |
| x | | |AB| | | |AB| | |
| rB | | R | | zR | |
| = |
| ⇒ rB= |
| |
| z | | |AB| | | |AB| | |
| rC | | R | | yR | |
| = |
| ⇒ rC= |
| |
| y | | |AB| | | |AB| | |
+ −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | x+y+z | | |AB| | |
rA+rB+rC= |
| *R = |
| *R = R |
| | |AB| | | |AB| | |
c.n.u
28 mar 01:08