przekątne w wielokątach
Mira: Ośmiokąt wypukly przecięto prostą na dwa wielokąty, z ktorych jeden ma 5 przekątnych, a drugi
ponad dwa razy więcej. Ile przekątnych może mieć drugi wielokąt?
30 lis 10:37
Basia:

Wydaje mi się, że to niemożliwe.
| | n(n−3) | |
liczba przekątnych n−kąta = |
| |
| | 2 | |
czyli
n(n−3)=10
n
2−3n−10=0
Δ=9+40=49
√Δ=7
czyli pierwszy musi być pięciokątem ⇒ drugi musi być sześciokątem i ma
chyba, że istnieje jakaś inna możliwość odcięcia tą prostą pięciokąta, której ja nie widzę
30 lis 11:33
Miś:

Tak należy podzielić, wtedy mamy pięciokąt i siedmiokąt.
30 lis 12:41
Basia: Widziałam Misiu. Też sobie tak na kartce najpierw nabazgrałam, ale nabazgrałam i nie
doliczyłam się siódmego wierzchołka. A potem już się zasugerowałam i klapa. Oczywiście tak
musi być.
3 gru 16:36