równanie
gonia: witam mam prośbę czy mógłby mi ktoś pomóc z równaniem bo wychodzi mi wynik 1/2 a innym razem
−1/2 albo 0
x²−2x=x(x−1)
29 lis 22:57
Basia:
x2−2x=x2−x
−x = 0
x=0
29 lis 23:06
gonia: to znaczy że nic nie przenosimy na prawą stronę?
29 lis 23:28
Basia:
A po co ? Wszystko przenosimy na lewą, bo wszędzie są niewiadome.
Po prawej zostawia się (a o to nie zawsze, jedynie wtedy, gdy równanie jest liniowe) tylko
wiadome.
W równaniach kwadratowych także wiadome przenosi się na lewą stronę np.
x2 − 3 = 2(x−1)
x2−3 = 2x−2
x2−2x+1 = 0
(x−1)2=0
x−1=0
i dopiero tutaj wiadoma czyli 1 na prawą
x=1
29 lis 23:32
gonia: dzięki i przepraszam
29 lis 23:36
Basia:
Nie masz za co przepraszać. Bardzo dobrze, że pytasz jeżeli czegoś nie rozumiesz.
Tak trzymaj.
Pozdrawiam
29 lis 23:38
gonia: pozdrawiam.. dobrze było by mieć taką panią od matmy bo nasza nawet za źle zrobione (częściowo)
zadanie stawia od razu 1 i nie sposób to poprawić bo nie można
29 lis 23:43