matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
wyrażenia algebraiczne
Pol:
wyrażenia
proszę spojrzeć czy to w taki sposób
oblicz średnią arytmetyczną kwadratów liczb: a −3, a , a+3 (a −3)2 = a2− 2*3*a+3= a2 − 6a+3 czy o to chodzi czy inaczej
29 lis 22:09
Squall:
+9 powinno być
29 lis 22:10
pol:
jak do tego doszło:
29 lis 22:38
Godzio:
(a−3)
2
+a
2
+(a+3)
2
a
2
−6a+9+a
2
+a
2
+6a+9
3a
2
+9
=
=
=a
2
+3
3
3
3
29 lis 22:48
Godzio:
3a
2
+18
=a
2
+6
3
29 lis 22:49
Pol:
Dzięki za pomoc
30 lis 07:25