proszę o pomoc. :D
Judyta: wymyśl 4−cyfrową liczbę ABCD która po pomnożeniu przez 4 będą takie same tylko że w odwrotnej
kolejności DCBA. !
29 lis 21:54
Squall: 1111
29 lis 22:00
Bogdan:
4*1111 = 4444 ≠ 1111
29 lis 23:04
Godzio: 4*(a+10b+100c+1000d) = d+10c+100b+1000a
jest to liczba 2178
30 lis 00:40
rogal: skąd się wzięła liczba 2178 ?
30 lis 18:07
rogal: ?
30 lis 18:38
Godzio: spróbuje to wytłuamaczyć ale nie obiecuje że mi się uda
30 lis 18:41
Godzio:
pierwsza cyfra musi byc =1 v=2 bo jesli bedzie 3 . . . to 4* 3 . . . =12 ... co daje nam 5
cyfrową
więc
sprawdzamy dla jedynki:
1 . . .
. . . 1
jeśli pomnożymy przez 4 to otrzymamy
1 . . 4
4 . . 1
skoro na końcu jest liczba 4 to sprawdzamy czy 4*4 dam dam liczbe na końcu której jest 1 4*4
=16 wiec jest 6 co nam sie nie zgadza
w takim razie mus byc 2
2 . . .
. . . 2
po przemnożeniu przez 4 otrzymujemy
3
2 . . 8
8 . . 2
4*8 = 32 jest na koncu 2 czyli sie zgadza i zostalo 3
czyli 3 cyfra nie może być mniejsza od 3, dalej to juz sprawdzałem ręcznie jaka pasuje
30 lis 18:49