kapitalizacja odsetek
zaq1: Pomóżcie

Pan Oszczędny ulokował 10000 zł na rok, na lokaty półroczne przy R=20%,
zamiast na lokatę o kapitalizacji rocznej przy R=20,5%. Uzasadnij dlaczego.
Niestety po I półroczu oprocentoawnie lokat półrocznych zmalało do 18% i pan Oszczędny w
rezultacie otrzymał mniej niż się spodziwał. O ile mniej? Czy było to mniej niż otrzymałby z
lokaty rocznej?
29 lis 21:33
Eta:
z lokaty rocznej mógł otrzymać:
10 000* 20,5% = 2050 zł −−− odsetki
razem: 12 050 zł na koniec roku
z lokaty półrocznej bez zmiany oprocentowania
mógł otrzymać:
10 000*( 1 +0,1)2 = 10 000*1,21 = 12 100 zł po roku
z lokaty półrocznej otrzymał :
10 000 *10% = 1000 zł odsetki za pół roku
i 11 000 * 9% = 990 zł −− odsetki za drugie pół roku
razem: 11 990 zł na koniec roku
Teraz odpowiedz na zadane pytania ................
29 lis 23:35