ponieważ ostrosłup jest prawidłowy ⇒ jego ściany boczne są przystającymi trójkątami
równoramiennymi ⇒ wysokości tych ścian wyprowadzone z punktów A i C muszą mieć
spodek w tym samym punkcie M i oczywiście tę samą długość ⇒
trójkąt AMC jest równoramienny α=120 b=30
AC = a√2=10√2 bo jest przekątną kwadratu
z tw.sinusów
| sinα | sinβ | ||
= | |||
| AC | h |
| sin120 | sin 30 | ||
= | |||
| 10√2 | h |
| √3 | 1 | ||
= | |||
| 20√2 | 2h |
| √2 | 10√6 | |||
h = 10* | = | |||
| √3 | 3 |
| 100*6 | ||
x2+ | =100 | |
| 9 |
| 100*2 | ||
x2+ | = 100 | |
| 3 |
| 200 | 300−200 | 100 | ||||
x2 = 100 − | = | = | ||||
| 3 | 3 | 3 |
| 10 | 10√3 | |||
x = | = | |||
| √3 | 3 |
| 10√3 | 100*6 | 100*3 | ||||
2* | *y= | − | ||||
| 3 | 9 | 9 |
| 20√3 | 300 | 100 | |||
*y = | = | ||||
| 3 | 9 | 3 |
| 100 | 3 | 5 | 5√3 | |||||
y = | * | = | = | |||||
| 3 | 20√3 | √3 | 3 |
| 10√3 | 5√3 | 15√3 | ||||
x+y = | + | = | = 5√3 | |||
| 3 | 3 | 3 |
| (x+y)*h | ||
Pściany bocznej = | = | |
| 2 |
| ||||||||||
= | ||||||||||
| 2 |
| 50√18 | 50√9*2 | 50*3√2 | |||
= | = | = 25√2 | |||
| 6 | 6 | 6 |