funkcja f dana jest wzorem f(x)=-2/x
Paula: Funkcja f dana jest wzorem f(x)=−2/x. Wykres funkcji g otrzymujemy przez przesunięcie wykresu
funkcji f wzdłuż osi OX.
a) Podaj wzór funkcji g oraz naszkicuj jej wykres, jeśli asymptotą pionową tego wykresu jest
prosta x=1
b) Podaj przedziały monotoniczności funkcji g
c) Odczytaj z wykresu rozwiązanie równania g(x)=−1 oraz zbiór rozwiązań nierówności g(x)≥−1
26 mar 18:30
Janek191:
a) x = 1 − równanie asymptoty pionowej
więc
==============
26 mar 18:33
Paula: Uwielbiam Cię!
26 mar 18:34