Oblicz iloraz q i pierwszy wyraz
xyz: Suma pięciu początkowych wyrazów ciągu geometrycznego wynosi 22, a różnica wyrazów pierwszego i
szóstego jest równa 99. Oblicz iloraz q i pierwszy wyraz.
Proszę o pomoc, aktualnie jestem na tym miejscu
a
1 − a
6=99
a
1−a
1q
5=99
i teraz co dalej ?
26 mar 17:56
Janek191:
a
1 − a
6 = 99 ⇒ a
1 − a
1*q
5 = 99 ⇒ a
1*( 1 − q
5) = 99
więc
| 99 | | 1 − q5 | |
| * |
| = 22 |
| 1 − q5 | | 1 − q | |
99 = 22*(1 − q) = 22 − 22 q
22 q = 22 − 77 = − 55
26 mar 18:05
xyz: SUPER dzięki, jeszcze jedno poproszę
Wyznacz cztery liczby tworzące malejący ciąg geometryczny jesli suma pierwszej i ostatniej z
nich wynosi 36 a suma wszystkich liczb jest równa 60
26 mar 18:12