Wielokąty podobne.
Emilia:

Na rysunku obok przedstawione są kwadraty ABCD i KCLD. Oblicz skalę ich podobieństwa.
Bardzo proszę o pomoc z tym zadaniem...Nic z tego nie rozumiem

Z góry dziękuję za
rozwiązanie
26 mar 17:16
Ebola:
26 mar 17:20
Saizou :

zauważ że a=b
√2 jako przekątna kwadratu o boku b
| | kwadrat o boku a | | b√2 | |
zatem k= |
| = |
| =√2 |
| | kwadrat o boku b | | b | |
26 mar 17:24
Emilia: Dzięki wielkie
26 mar 17:26
arti: nie do konca jestem pewny czym to wytlumaczyc , ale moim zdaniem ABCD jest wiekszy od KCLD o
polowe , czyli KCLD to 12 powierzchni poniewaz bok pierwszego jest przekatna drugiego i
chyba trzeba by bylo wykorzystac wzory na pole trojkata rownoramiennego gdzie 2xpole rona sie
kwadrat.
26 mar 17:31