Basia:
h=15x c=17x
a
2+h
2=c
2
a
2 = c
2−h
2 = 17
2x
2−15
2x
2 = x
2(17
2−15
2) =
x
2(17−15)(17+15) = x
2*2*32 = 64x
2
a = 8x
sin
β2 =
ac =
8x17x =
817
cos
β2 =
hc =
15x17x =
1517
sinβ = 2sin
β2cos
β2 = 2*
817*
1517
| | 152−82 | |
cosβ = cos2β2 − sin2β2 = |
| |
| | 172 | |
dokończ sobie obliczenia
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
jest też drugi sposób
cos
β2 =
hc = sinα =
1517
sin
β2 liczymy z wzoru
sin
2β2 + cos
2β2 = 1
i po wyliczeniu podstawiamy do wzorów
sinβ = 2sin
β2cos
β2
cosβ = cos
2β2 − sin
2β2