matematykaszkolna.pl
... Phoebe Campbell: Muszę naszkicować wykres funckji f(x) = x|x−4|. Będę wdzięczny za dość dokładne wyjaśnienie zagadnienia.
26 mar 16:34
Saizou : rysujesz tę funkcję w przedziałach zobaczmy kiedy zeruje się wyrażenie pod modułem x−4=0 ⇔x=4 zatem 4 dzieli nam całą OX na dwa przedziały (−,4) i [4:+) (uwaga nie ważne w jakim miejscu domkniesz przedział przy 4, ważne tylko żeby w jednym miejscu) dla x∊(−;4) mamy f(x)=x(−x+4)=−x2+4x dla x∊{4:+) f(x)=x(x−4)=x2−4x i teraz rysujesz
26 mar 16:43
Phoebe Campbell: Dzięki. Powiedz mi proszę tylko, czy tutaj powinienem jakieś wierzchołki wyliczać czy biorę po np. 3 x'y dla każdego przedziału i rysuję?
26 mar 16:58
Saizou : możesz np. tabelkę zrobić, ale to może być niedokładne, dlatego lepiej narysować obie parabole w całości, a potem je ograniczyć do do przedziałów. Tak na prawdę wystarczy narysować jedną parabolę tutaj, bo zauważ że (x2−4x)=−x2+4x
26 mar 17:03
Phoebe Campbell: Ja zawsze robiłem tabelkę. Podpowiesz w jaki sposób mogę dokładnie narysować parabolę?
26 mar 17:06
Saizou : szukasz współrzędnych wierzchołka szukasz miejsc zerowych (o ile są) punkt przecięcia z osią OY i rysujesz, tylko nie zapomnij o popatrzeniu jaki współczynnik jest przy x2, czy parabola uśmiechnięta czy smutaśna
26 mar 17:10
Phoebe Campbell: Śliczne dzięki emotka
26 mar 18:24