...
Phoebe Campbell:
Muszę naszkicować wykres funckji f(x) = x|x−4|.
Będę wdzięczny za dość dokładne wyjaśnienie zagadnienia.
26 mar 16:34
Saizou :
rysujesz tę funkcję w przedziałach
zobaczmy kiedy zeruje się wyrażenie pod modułem
x−4=0 ⇔x=4
zatem 4 dzieli nam całą OX na dwa przedziały (−∞,4) i [4:+∞) (uwaga nie ważne w jakim miejscu
domkniesz przedział przy 4, ważne tylko żeby w jednym miejscu)
dla x∊(−∞;4) mamy
f(x)=x(−x+4)=−x2+4x
dla x∊{4:+∞)
f(x)=x(x−4)=x2−4x
i teraz rysujesz
26 mar 16:43
Phoebe Campbell: Dzięki.
Powiedz mi proszę tylko, czy tutaj powinienem jakieś wierzchołki wyliczać
czy biorę po np. 3 x'y dla każdego przedziału i rysuję?
26 mar 16:58
Saizou : możesz np. tabelkę zrobić, ale to może być niedokładne, dlatego lepiej narysować obie parabole
w całości, a potem je ograniczyć do do przedziałów.
Tak na prawdę wystarczy narysować jedną parabolę tutaj, bo zauważ że −(x2−4x)=−x2+4x
26 mar 17:03
Phoebe Campbell: Ja zawsze robiłem tabelkę.
Podpowiesz w jaki sposób mogę dokładnie narysować parabolę?
26 mar 17:06
Saizou :
szukasz współrzędnych wierzchołka
szukasz miejsc zerowych (o ile są)
punkt przecięcia z osią OY
i rysujesz, tylko nie zapomnij o popatrzeniu jaki współczynnik jest przy x2, czy parabola
uśmiechnięta czy smutaśna
26 mar 17:10
Phoebe Campbell: Śliczne dzięki
26 mar 18:24