Suma nieskończonego ciągu geometrycznego
Kkkk: Suma pierwszych trzech wyrazów nieskończonego ciągu geometrycznego jest równa 56, a suma
wszystkich jego wyrazów jest równa 64. Oblicz cztery początkowe wyrazy tego ciągu.
Wiem, że mam układ równań:
a11 − q = 64
i
a1+ a1q + a1 q2 = 56
Niestety nie mogę sobie z tym układem poradzić. Pomoże mi ktoś?
26 mar 16:31
===:
a
1=64(1−q)
a
1(1+q+q
2)=56
| | 7 | | 1 | | 1 | |
64(1−q)(1+q+q2)=56 ⇒ 1−q3= |
| ⇒ q3= |
| ⇒ q= |
| |
| | 8 | | 8 | | 2 | |
dalej sam −
26 mar 16:42