wykaż, że...
Maja: Długości dwóch boków trójkąta są równe a i b. Kąt leżący naprzeciwko trzeciego boku jest dwa
razy większy od kąta i leżącego naprzeciwko boku o długości a. Wykaż, że długość trzeciego
boku
wynosi √a(a+b)
26 mar 16:01
agata:
26 maj 19:04
chichi:
| | 1 | | 1 | | c | |
P= |
| ab*sin(2α)= |
| bc*sin(α) ⇒ cos(α)= |
| |
| | 2 | | 2 | | 2a | |
Z tw. Carnota:
| | c | | bc2 | |
a2=b2+c2−2bc* |
| ⇒ a2=b2+c2− |
| / *a |
| | 2a | | a | |
a
3=b
2a+c
2a−bc
2 ⇒ a
3−b
2a=(a−b)c
2 ⇒ a(a−b)(a+b)=(a−b)c
2 ⇒ c=U{a(a+b)} □
26 maj 19:28
chichi:
chochlik
c=√a(a+b)*
26 maj 19:29
Gucio:

Alternatywne rozwiązanie:
| | a | | b | | ac | |
Na podstawie tw. o dwusiecznej w trójkącie |
| = |
| , stąd e = |
| |
| | e | | c − e | | a + b | |
| | c | | a | | a2 | |
ΔABC ∼ ΔADC na podstawie cechy podobieństwa kkk, |
| = |
| , stąd e = |
| |
| | a | | e | | c | |
| ac | | a2 | |
| = |
| stąd c2 = a(a + b), c = √ a(a + b) |
| a + b | | c | |
26 maj 20:20
Filip: gucia ROZWIAZANIE lepsze pod KAZDYM wzgledem
26 maj 20:49
Maja:
Maja z roku 2021 @
Maja z roku 2015
26 maj 22:41
Maja:

To jeszcze taki sposób
Trójkąty ABC i ABC są równoramienne i podobne z cechy (kkk)
to c=
√a(a+b)
==========
26 maj 22:48
Maja:
Oczywiście miało być :
Trójkąty ABD i DBC
26 maj 22:51